lördag 14 februari 2009

Dubbelmoral


Glenn och jag talade om det idag på dagens träning och han har redan skrivit om det på sin blogg. Doping i idrottsvärlden och hur olika idrotter tacklar situationen. För ett par dagar sedan fastnade ett antal ryska skidskyttar vid dopingtestet, med ett A-prov som indikerade förekomsten av CERA, en vidareutveckling av EPO. Det var inte några lirare som agerat utfyllnad i klungan, utan tidigare vinnare av OS- och VM-medaljer.

Sin vana trogen från cykelsporten (tyvärr) förväntade man sig, i avvaktan på resultatet från B-provet, att berörda idrottsmän blir avstängda med tävlingsförbud av förening eller förbund tills resultatet blir offentligt, men nehej då, vi skickar dem till pågående VM i Sydkorea, där de tränar, kollar banor och laddar upp för ännu ett mästerskap, som om inget hänt! Men va fan! 

Snacka om att leva efter devicen "syns det inte, finns det inte!" Precis som Glenn skriver så rapporterar svenska medier med en radrubrik i ärendet i Göteborgs Posten, en av landets största dagstidningar. Thats it. Visst har andra medier rapporterat i ärendet, men jämfört med hur drevet går inom andra dopingdrabbade idrotter, så kan detta liknas med ett konstaterande.

Visst nämndes situationen på Sporten i SVT, men inte utifrån dopingproblematiken i en idrott som drabbats av flertalet dopingfall de senaste åren, utifrån det faktum att en svensk skidskytt hade fått sura mail på grund av att han hade uttalat sig kritiskt. Det var uppenbarligen värre än att sporten som sådan drabbats av tidernas dopingsskandal mitt under pågående världsmästerskap. Det är inte utan att det känns som en lätt "cover up" kring problemen som dragit in över den kära, oantastliga, "friska" skidsporten.

Förresten, är det någon som kommer ihåg eller blir påminda av press och media om när hela finska skidlandslaget dopade sig för att tiotal år sedan? Nehej, tänkte väl det, men vi kan ställa oss på rad och enat säga att så fort Lance Armstrong aviserade sin comeback i höstas, så drogs cykelsportens tidigare dopingproblematik de senaste åren fram i ljuset. Eller som Sporten i SVT vinklade det efter att Armstrong testats 12 gånger under en månad, direkt efter sitt tillkännagivande, "han har ju misstänkts för doping men aldrig fastnat i några tester". Möjligt så, men vad är det för journalistisk underton.

Nej då, jag är inte bitter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar