torsdag 2 april 2009

Titta rakt fram och trampa!

Dagens besök på CykelCity hade till syfte att kontrollera och justera min sittställning på årets rigg, en Cervelo R3. Ett arbete som uppenbarligen behövdes då okulärbesiktningen hade mycket att önska!

Anderz och Lasse, under uppsikt av flertalet kunder, konstaterade att "hur fan sitter karln?" I bästa hovslagarstil greppade Anderz cykelskorna och konstaterade att klotsarna satt på tok för långt fram. Fram med insexnyckel, lite skruvande och tillbaka i pedalerna för nya mått och justeringar av sadelhöjd och vågrät placering.

"Du sitter som en fällkniv på cykeln"! Bägge var övertygade om att en 11 cm styrstam var att föredra framför den vanliga 10 cm:arn, som jag alltid haft och fortfarande har på Ridleyn. Eftersom vi till 2009 bytt styre från ett Deda Neutron anatomiskt, till ett Deda Neutron kompaktstyre, med högre och kortare bock, så blev det en stund av mätande, jämförande, övertalande, dividerande, vilket resulterade i att jag ska prova en 11 cm styrstam, men att jag kan byta tillbaka till 10 cm om det känns helgalet. Dags för ett öppet sinne! Det kan låta som en självklarhet, men i en "riktig cykelaffär" som tar seriöst på kundernas behov och syfte med sitt cykelköp, så förutom att ta hänsyn till kundens kroppsmått och ambitionsnivå, så får kunden möjlighet att låna hem en alternativ styrstam, sadel eller styre, för att på egen hand testa sig fram till vad som känns rätt. Första därefter är cykelköpet avklarat och kunden får anses nöjd.

Summa summarum så gjordes ett antal mindre justeringar av inställningar, sittställningen och pedalklotsarnas placering. Det märks verkligen att killarna har tillbringar hela sitt yrkesverksamma liv med och kring racercyklar. De vet vad som gäller och har ett skickligt öga för cyklistens kroppskonstitution i förhållande till cykeln och dess komponenter. Det är uppenbarligen stor skillnad på att sälja en cykel och att sälja rätt cykel med rätt passform och sittställning till rätt kund. Detta kräver erfarenhet och kunnande, vilket killarna på Cykelcity har i hög grad.

Tack för en trevlig "uppläxning" och en ny sittställning. Tänk att det ska vara så svårt att lära 40-åriga hundar och sitta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar