lördag 28 november 2009

Debuten


På dagens distanspass tillsammans med Picco, Mattias mfl gjorde de nya vinterskorna debut i cykelsammanhang. I höstas beslutade jag mig för att minimera riskerna för att frysa om fötterna under ännu en Göteborgs-vinter, så mycket det bara går. Jag har provat det mesta; värmesulor (strulade ideligen), neoprenesockar (fungerar, men värmer sisådär), norska ullstrumpor (tjena!) och diverse skoöverdrag av varierande fabrikat och material, allt enskilt och tillsammans med blandat resultat. Det enda som inte provats är ett par dedikerade vinterskor, tillverkade med målsättningen att hålla fötterna varma och torra med isolering och Goretex-foder.

Sagt och gjort, ett par Shimano vinterpjukk införskaffades och dagens tur över styva fyra timmar resulterade i behagligt varma och torra fötter. Den stora skillnaden är att vinterskorna är isolerade underifrån, med en tjock sula, till skillnad från sommarskor, som i regel är ventilerade och perforerade underifrån. Lika svalt och skönt som detta är en varm sommardag, lika kallt blir det en blöt och kall vinterdag. Tyvärr skyddar skoöverdrag i 99 fall av 100 bra på överdelen av forten, men är öppna av förklarliga skäl undertill. Resultat: skitkallt.

Nu ska man, vän av ordning, inte ropa hej ännu, då dagens temperatur låg kring 7-8 grader, vilket inte får anses som svinkallt i sammanhanget. Vi får väl se hur fötterna mår när termometern drar under nollan!

3 kommentarer:

  1. Hej Martin
    Har själv köpt skorna. Var ute och rullade med dem. Temperaturen var runt 0 strecket. Fötterna blev lite kalla efter ca 1 tim. Men inte stelfrusna som de brukar med sommarskor och överdrag.
    http://www.kjellbengtsson.se/bloggen/?p=541

    SvaraRadera
  2. Visst är det som du säger - ingen bastu om fötterna i kallt väder, trots vinterpjukk, men klart mycket bättre än sommardojjor och skoskydd.

    Jag ska ragga upp ett nytt par neoprenesockar (de gamla begick harakiri) och dessa tillsammans med vinterskorna borde göra susen!

    Kör hårt!

    SvaraRadera
  3. skriv hur dom funkar sen i ca -5 grader

    SvaraRadera